5 d’oct. 2009

Estudiar possibles eleccions


“Vilaweb” ha escrit avui 5 d’octubre del 2009:

«Setmana clau per a refer el pacte de govern a Mallorca
«Els socialistes donen set dies a Unió Mallorquina perquè torni al govern del Consell, però també estudien unes possibles eleccions avançades

«La setmana que comença serà clau per al futur de la política mallorquina i balear. Els socialistes han donat set dies de termini a
Unió Mallorquina perquè els tres consellers d'aquesta formació al Consell de Mallorca tornin a la institució i tanquin la crisi oberta la setmana passada. Si no és així, hi haurà tot d'opcions sobre la taula, fins i tot la de convocar unes eleccions avançades, de resultat ben incert, que podrien tornar el PP al govern.»

Comentari

Prenc en consideració les següents expressions: Unió Mallorquina sense article; estudiar possibles eleccions avançades; set dies de termini; eleccions [...] que podrien tornar el PP al govern.
No és clar per què es diu Unió Mallorquina, sense article, si poc després s’escriu el Consell de Mallorca. Seria interessant veure si el redactor hauria escrit Unió Postal Universal ha convocat una reunió sobre... o si hauria usat l’article determinat davant el mot Unió. El castellà ho fa com Vilaweb.
Si estudiar vol dir «examinar atentament alguna cosa per determinar-ne la naturalesa, el caràcter, la significació», sembla impossible estudiar unes possibles eleccions perquè les eleccions, fins que no esdevenen un fet, no tenen cap realitat, no són una cosa.
En canvi, sembla que es pugui estudiar la possibilitat de celebrar eleccions. Qui parla de la possibilitat de celebrar eleccions ho fa per referir-se a la idea de celebrar-les. Les idees, si bé no tenen realitat material, són coses mentals que la humanitat estudia des de fa molts segles.
Aquesta consideració em porta a fer-ne una altra. No és impossible llegir en algun diari El president ha decidit la convocació d’un debat sobre... Si es té present que convocació significa «acció de convocar», cal concloure que la frase anterior vol dir El president ha decidit l’acció de convocar un debat sobre...
Ben mirat, aquesta frase no vol dir res. Primer de tot perquè no es pot decidir l’acció de convocar; en segon lloc perquè no se sap qui ha de convocar el debat. Aquesta construcció, anomenada nominalització, és molt útil per a amagar informacions importants, com per exemple el nom de qui ha de convocar el debat. És evident que, quan no es donen noms, no se sap a qui demanar responsabilitats.
Termini. No va malament, però és una mica encarcarat. També hauria anat bé terme, però no calia ni l’un ni l’altre. Resultava molt més natural set dies de temps. Potser es pot veure darrere el catalanesc termini un plazo castellà.
Eleccions [...] que podrien tornar el PP al govern. Sembla que l’autor hagués volgut dir que les eleccions podrien fer tornar el PP al govern. Si volia dir això, no ho ha aconseguit. No és impossible, però, que volgués dir que les eleccions poden tornar el govern al PP.
La frase els socialistes han donat set dies de termini a Unió Mallorquina perquè els tres consellers d'aquesta formació al Consell de Mallorca
tornin a la institució i tanquin la crisi oberta la setmana passada és força enfarfegada. Potser anava més bé així: Els socialistes han donat set dies de temps a la Unió Mallorquina perquè els seus tres representants tornin al Consell de Mallorca i tanquin la crisi oberta la setmana passada. Trenta-quatre mots contra trenta, l'11,76% menys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada